Pesach/påsk

Vårhelgerna är i antågande, påsken och pesach. Den åtta dagar judiska pesach kallas även för det osyrade brödets högtid och hålls ända sedan biblisk tid. Under pesach-veckan är det för judar inte tillåtet att äta eller dricka syrade (jästa) produkter. Veckorna innan genomsöks hus och hem frenetiskt under stora vårstädningen. Här till höger delar min gamle vän Dan Korn med sig av den sista ölburken, idag för ett år sedan (öl är chometz – och otillåten – under pesach). Som idag äts det sista av vanligt bröd, pasta; öl. I morgon fredag, före kl. 10:57 kan man ännu äta müssli och bröd. Sedan inte. Då ska allt som blivit över brännas. Jag såg att bara i Boro Park i Brookly anordnas 33 platser för bränning av överblivet pesach-förbjudna produkter. På bilden nedan hälper några bran vid brännandet förra året av chametz i Manchester. Pesach handlar om åminnelsen av folket som lämnade slaveriet i Egypten för att med Torahns ledning kunna förverkliga sig självt.
I stället för det jästa brödet äts matza. Ett slags "tunnbröd" som i tretusen år bakats under de mest rigorösa betingelser. På 1800-talet började dessa bakas i maskiner, men åt dessa fyrkantiga alster fnyser jag och många andra. Men i Sverige är det svår (och dyrt) att få runda, handbakade matza.
Matza bakas i England
I morgon är "tillredelsedag", då mycket ska hinnas med inför pesachaftonen. Det är då dags att duka upp seder-bordet för den "liturgiska" kvällsmåltiden som i Göteborgs horisont inte får påbörjas före kl. 20:58.
Mångahanda är pesachaftonens förberedelser.
Dukat pesachbord hos familjen Korn.Kommentarer

Skicka en kommentar