Sommarperiod

Nu har vi startat sommarperioden på torpet. Inbegriper maj–oktober.
Det städas och fejas i rum och ekonomibyggnader.
Flitiga Lisas tid. Se bara på naturen!
Här är lille Laban, som med sin snabel samlar nektar och pollineras en av de oundvikliga maskrosorna. Full fart! (Vad Laban är för en liten krabat i insektsvärlden, det vet jag inte. Jag får katalogisera honom under rubriken flygfän.)

I vänaste hustruns köksland växer det så att det knakar:
 Härovan gräslök, som t.o.m. börjat knoppas!
Och timjan kan man inte vara förutan…
Full fart är det även på naturen i övrigt. Här växer det allt möjligt i storskogen:
Spännande, eller hur?…
Men, undrar vän av ordning och reda, vilka eller vad är “rödmössorna”? Och: Vad för besynnerlig skog är detta? Lugn, bara lugn! Det är verkligen inte vilken Sagoskog som helst. Jag har här använt mig av min 100mm makro-objektiv. Skarptänkt som du är förstår du nu även hur jag fotade Laban högst upp i den här posten. Skogen, ja, det är mossan på de allt skörare resterna av en gammal ek på tomten som fälldes för över trettio år sedan…

Det är främst två ting som märks att vi "kommit igång på torpet”. Den ena är att hammocken kommer ur ladan.
I år lade vi på välbehövligt nytt “tak”. Finare färg med grönt, kom vi överens om.
Vad vi däremot inte kommit överens om var det andra kännetecknet, nämligen fasadflaggan.
I alla år har vi kört med den Svenska flaggan, som om vore det en självklarhet, och mest på rutin.
Nu slog det mig att detta alls inte är eller ska vara självklart. Riksflaggan i all ära, men många av oss förknippar sin identitet kanske mer med våra länder – eller “landskap” som de kom att kallas – än med Sverige. Detta sägs av värmlänning från det Karlskoga som alltsedan Axel Oxenstiernas länsindelning hamnat under närkingarna och Örebro! En riktig karlskoging identifierar sig pro primo som värmlänning, därefter som – what ever. Eftersom vi nu genom, Ödets lopp, lever och verkar i landet Västergötland föreföll det mig vettigare att genast ersätta riksfanan med landskapsfanan. Någon förresten som vet hur den uråldriga västgötaflaggan ser ut? Så här:
Glöm allt vad de moderna korsflaggorna heter! De är framtagna av kommersiella intressen: t.ex. “Västgötaregionens” flagga. Eller det heraldiskvidriga “Bohusläns flagga”!!
Åt fanders med dem, säger jag!
Åt fanders men länsindelningar och “regioner”, säger jag också!
Nej, Svea rikes urgamla länder (“landskap”) borde upphöjas till erkända enheter.
När man går till Riksantikvarieämbet är det kört, vad gäller landsvapen! Djuren, där sådana förekommer, ser i moderna tappningar alla ut som anorektiska gossedjur, i stället för de starka, nästan skrämmande varelser som de ska vara (för att “skrämma" lede fi).
Vänaste hustru, som kommer från det icke.existerande landskapet “Norrbotten”, hade invändningar. De enda bottelanskap som existerar var Västerbotten respektive Österbotten på ömse sidor om Östersjön. Först i modern tid skapade klåfingriga politiker ett “Norrbotten”, som de gav rikets fulaste landskapsmärke till. Nåväl, tills vidare är det matmors avgörande som gäller…

En annan aktivitet som normalt bryter ut hos oss berör växthuset. Här ska på nytt tomater, gurka paprika och persilja snart åter växa.
För att lyckas med det krävs emellertid radikala åtgärder sedan det visat sig att växthuset blivit en veritabel myrstack. Men, snart är de puts väck! Så vackert glimmar deras nya “föda”… :]
❡ ❡ ❡
Värmlandsörnen sådan den ska se ut.
Nedan så den ser ut i Riksantikvarieämbetets inkompetenta, fabulöst dåliga “uppdateringar” av våra landsvapen:
Kommentarer