Kejserliga Wien

Ett självklart mål för varje besökare i Wien är givetvis Habsburgarnas kejserliga palats i stadens hjärta.
Hit söker man sig, inte enbart för att känna historiens vingslag, utan för att få uppleva de otroligt vackra skatter som finns i skattkammaren.
Det väldiga palatsen hyser idag många välbesökta museer och institutioner.
Här, på en av borggårdarna, står Gajus Julius Cæsar staty; mannen som lånat sitt namn åt detta höga ämbete. Bokstaven c uttalades i det latin som talades i antiken som k, alltså Kaesar av vilket skulle bli kaiser, kejsare.

Skattkammaren bjuder på gammal och nytt (nåja…). Här ett fat i agat* från Konstantinopel på 300-400-talet (alltså när staden var nygrundad och den romerska kejsaren flyttat dit och upphöjt den till "det Nya Rom".

Det Tysk-Romerska rikets kejsarkrona, "Rikskronan", från 956.*
 Denna sten – en akvamarin* – var jättelik; närmare 500 carat (1 carat = 0,2 gram)*. För det första var den genomskinlig, om än något blå och lagungrön som inte lät sig fångas helt lätt på bild. Har fått "labba" lite med den här bilden för att komma  i närheten av originalglansen, men är ändå inte helt nöljd…
 I skrivandets stund kan jag inte längre påminna mig vilken av de underlydande ländernas krona denna härrör från, eller när. Ska "jobba på det"… Nu har min initierade vän Marcus Henriksson informerat mig om följande: tillhört en Stefan Bocskais (Istvan Bocskay) Tillverkad 1605 i Turkiet (?). Den innehåller hursomhelst rubiner, smaragder, turkoser, spineller, pärlor, siden och guld.
Ibland har man tur och slipper turisthordarna som rumsterar i palatsets olika vrån och utrymmen. Här Den habsburgska dubbelmonarkins riksregalier, kejsarkronan, riksäpplet och (i monterns frånsida) riksspira från Rudolf II:s dagar (1552–1612).*
Detalj av Rudolf II:s habsburgska kejsarkronan. Nedan hans…

…kejserliga riksäpple. Ljusförhållandet och avsaknaden av stativ omöjliggjorde önskat skärpedjup i bilden.

Habsburgarnas högsta och finast orden är Gyllene skinnets orden. Ätten Habsburgs båda grenar består förtjänta individen orden: i Österrike är det inte längre en statlig orden,utan förvaltas av familjen Habsburg. Spaniens konung Juan Carlos (som tillhör huset Habsburg) förvaltar den på Iberiska halvön, där den därför alltjämt är förbunden med konungariket Spanien.
Möjligtvis en annan grad av orden.
Den kejserliga Österrikisk-Ungerska dubbelörnen som smycke.
Den ändelstensbeströdda orden nedan förknippar jag med Preussen. På målningar och andra framstälningar av Fredrik den Store brukar man se honom avbildad iförd denna orden. Jag misstänker att den är av Preussisk härkomst och förmedlats till Kejsaren i Wien någon gång på 1700-talet.

Objektet på bilden nedan är helt visst från Den Habsburgska monarkins preussiska granne i norr. Det är nämligen en preussisk riksmarskalkstav från 1895. Den siste ämbetsinnehavare som svängde någon slags version av denna i Preussen/Tyskland var Herman Göring.
Men det i en vedervärdig värld fjärran från de tyskspråkiga monarkier vars huvudstäder var den västerländska civilisationens drivhjul fram till den ödesdigra augusti månad 1914…

Fortsättning följer!

–––––––––––––––––––––––––
* Tack till silversmeden, den gamle vännen Marcus Benjamin Henriksson, för dessa kompletterande upplysning!Kommentarer