Till doktorn i Wien. Och därifrån…

Jag har i ett tidigare inlägg annonserat att det ska bli ett läkarbesök i Wien, när vi nu var där.
Men, inte vilket som helst och inte heller till vem som helst. Vi vandrar längre och längre till vi kommer fram till berömda gatan, tar till höger och efter hundra meter på andra sidan gatan, "Lo and behold", där ligger det: "Bergasse N:o 19".
Den berömda adressen Bergasse N:o 19 i Wien.
Nyfiken? Aha, du vet redan? Korrekt. Vi har kommit till d:r Sigmund Freuds bostad och mottagning.


Psykoanalysens fader, hade här sin mottagning under ett par decennier. Det museum som idag är inrättat här är ett givet "pilgrimsmål" för psykoanalytiker från jordens alla hörn.
Trapphuset
Dörrarna in till Freuds bostad/mottagning.
Väntrummet.
Mottagningen.
Till mottagningen kom patienterna till de tider de kallats. Där stolarna idag står, var doktorns skrivbord och bakom oss den berömda divanen (numera i London).
I sina sessioner lär Freud sina patienter associera fritt. Vid behov kunde han erbjuda klientelet en rekvisita av arkeologiska föremål som han under åren fick till skänks av en gammal skolkamrat som slog sig in på den arkeologiska banan.
Arkeologiska artifakter i Freuds ägo.
Redan på 20-talet ådrog sig den ständigt kedjerökande läkaren cancer. Genom åren måste han genomgå många tumöroperationer som gjorde den normala kropsarkitekturen orelig för honom. En vän till honom konstruerade fördenskull en specialstol för Freud, där han skulle kunna sitta och arbeta i med ett minimum av fysisk smärta.
D:r Freuds speciella skrivbordsstol.
Några av den gode doktorns värsta artifakter fick s.a.s. liv våren 1938 då Adolf Hitler, till de österrikiska massornas jubel!. lät sin tyska armé marchera in i sitt hemland, och som han på plats – i sitt ungdoms Wien – förklarade anslutet till det Stortyska riket: Anschluss.
Gruvligheterna för judarna i landet blev outhärdligt. Sigmund Freud hade lyckan att kunna försäkra sig om visum till England för sig och sin familj. Som villkor för dem att få lämna landet krävde Gestapo en "Straffavgift" på över 36.000 Riksmark. En enorm summa på den tiden. Till deras undsättning kom furstinan Bonaparte av Frankrike som betalade vad som behövdes, varpå Sigmund– sjuk och svag av cancern – kunde ta sin hatt och stav och lämna Riket från Helvetet bakom sig.
Efter några dagar i Paris fortsatte familjen sin färd till England. Där uppstod läge att låta trycka upp nya visitkort. Påfrestningarna före och under flykten och den allt aggressivare kräftan i hans kropp blev i längden för mycket för den gode doktorn som året efter sin flykt avled i sin exil i England.
***
Judenplatz i Wiens gamla stad är idag ett vackert torg i renässansstil. Under medeltiden var detta däremot själva centrum av stadens judiska getto.
Wiens medeltida synagoga (gula cirkeln) i klustret av det judiska gettot, här markerade med bruna hus.
Den röda cirkeln markerar  stadens katedral, S:t Stefansdomen.
Under Förintelsemonumentet över Wiens 65.000 judar på nutida gatunivå ligger grunderna till den gamla synagogan. Minnesmärket som idag dominerar torget uppfördes 2000 och liknar ett mausoleum.
Vid ett närmare påseende ser man hur hela "huset" är byggt med "böcker" i sten, men som böcker med pärmarna inåt.
 Utefter monumentets fundament är de KZ- och utrotningsläger angivna vari Wiens judar mördades av nazisterna under kriget.
Den hebreiska texten lyder:
"Till minne av de över 65.000 österrikiska judar vilka mördades mellan åren 1938-45
av de kriminella nationalsocialisterna dessa för evig fördömda.
 I trevåningshuset bakom minnsemärket här på Judenplatz låg före Anschluss בית מזרחיBeit Mizrachi, så uppkallat eftersom det uppkallats efter det judiska nationalreligiösa partiet Mizrachi, och dess ungdomsorganisation Bnei Akiva.
 Idag är nedre plan ett statligt museum tillägnat judiskt liv i Österrike.
 Från museet finns trappor ner till en underjordisk gång som leder fram till den tidigare omnämnda, medeltida synagogans ruiner.
 Vad som återstår av det forna judiska gudshuset är huvudsalen och kvinnoavdelningen (t.h.). Vad som liknar ett stenröse i mitten är grunden för bimahn, den upphöjning som ska finnas i mitten av alla synagogor och varifrån delar ur Torahn (De fem Moseböckerna) reciteras på sabbater, måndagar och torsdagar. Denna är vänd mot sydost – alltså i riktning mot Jerusalem och den all-Heliga Tempelplatsen där.
 Till höger en rekonstruktion av bimahn och synagogan.
En "kosher" synagoga känns igen på just bimahn läge (utom i Italien där den ofta finns utefter bakersta väggen). Bimahn ska nämligen symbolisera berget Sinai kring vilket hela Israel slagit läger efter uttåget ur Egypten och där fick ta emot Torahn från Det gudomliga och genom Mose.
Synagogan i Wien var, tillsammans med sin samtida i Prag, på sin tid en av de allra största i Europa. Till skillnad från i Wien existerar den i Prag alltjämt. Denna heter Altneuschul och överlevde nazisterna eftersom Adolf Eichman (Förintelsens organisatör) där avsåg att inrätta ett "Museum över judisk dekadens". Altneuschul har, sedan kommunismens fall i dåvarande Tjeckoslovakien, åter intagit sin ställning som Böhmens ledande synagoga.
Efter en sådan duktig promenad var det skönt att återse huset med vår våning på Praterstraße. Närmare bestämt första utskjutande takvåningen till vänster om gaveln på det stora huset i bild.Kommentarer