Hasselbladstiftelsens pristagarsymposium

Stockholm må ha sitt Augustpris.
Göteborg står som värd för den årliga, internationella fotografiska motsvarigheten, nämligen Hasselbladspriset. Detta utdelas av Hasselbladstiftelsen till förtjänt fotograf, utvald av roterande internationella, prominenta domare.
Gamle Hasselblad står staty på Götaplatsen, invid Konstmuseet, i Göteborg.
Vi som är medlemmar av Hasselbladcentrets vännförening inbjuds till Stiftelsens alltid lika fullbelagda pristagarsymposium, som i år avhölls Stenahammarsalen i Göteborgs konsterthus.
Intresserad allmänhet…
Men, allt har sitt pris.
Av någon outgrundlig anledning hade i år "konstvetaren" och kuratorn Nuria Eguita Mayo från Valencia kallats in för att ge ett fyrtiominuters anförande på temat Notes for a renewal of Photography in Spain.

Det borde hon inte ha gjort. Ägde människan en gnutta självinsikt skulle hon ha tackat nej. Hennes engelska lämnade åtskilligt att önska. Hennes uttal än mer… Av vad man kunde uppfatta ägnade hon tiden åt att läsa långa, torra listor innantill.
Vart tog syret i lokalen vägen?
Pausen kom som än skänk från Ovan!
Man undrar om inte konstvetaren från Valencia får sig en allvarlig tillrättsägning av Spaniens ambassadör till Sverige, om att aldrig mer tala engelska förrän hon har lärt sig språket…
Jag gaskade upp mig och bestämde mig för att stanna. Och det ångrar jag inte, för när det blev dags för pristagaren, Joan Fontcuberta, att föreläsa var det en lättsam, humoristisk och alltigenom sympatisk människa som tog till orda på mycket god engelska. Det hela var mycket inspirerande.

En dryg timma senare begav sig deltagarna i den fullpackade salen snett över Götaplatsen till Konsthallen, där Hassselbladcentret är inhyst på bottenplanet, för att delta i Fontcubertas vernissage.

Visa av tidigare års erfarenheter väntar vi med att begrunda hans foton till ett senare tillfälle med färre människor.Kommentarer